Goniec Internetowy

Archiwum kategorii Spam

Przebacz.tk – kolejny atak

Nie dawno portal Nasza-Klasa po raz kolejny został zaatakowany spamowymi wiadomościami.

Tym razem jednak właściciele domeny przebacz.tk (domena celowo zarejestrowana na wyspach Tokelau) zmienili strategię i w wiadomościach przesyłanych na naszej klasie piszą by podany adres wpisywać bezpośrednio w przeglądarce: (więcej…)

5 maja 2010, środa | 11:05 | Kategoria: Spam | Tagi: , | Brak komentarzy |

Nasza (spamowa) Klasa

No i zawitała do nas kolejna porcja spamu na Naszej Klasie.

Komentarze przesyłane w mailach najczęściej mają następującą treść:

„Hej. Wiem ze trwalo to troche, ale prosze daj mi szanse. Pewnie ta
cala sytuacja to moja wina… ale mam nadzieje ze uda mi sie przekonac
ze potrafie grac fair. Masz wiadomosc na http://www.x.se/vyhf „
(więcej…)
4 kwietnia 2010, czwartek | 03:30 | Kategoria: Spam | Tagi: , | 5 komentarze/komentarzy |

Wielkanocny Spam [aktualizacja]

Jeśli otrzymaliście ostatnio na portalu Nasza Klasa (bądź też z innych źródeł) informację o następującej treści:

“hej …

ktos zostawil ci prezent niespodzianke – http://korturl.se/exas ”

lub:

„sprawdz: http://www.pweb.pl/dksnw.url ”

„zyczenia czekaja http://l2u.ca/wielkanoc ”

To wiedzcie, że staliście się ofiarą kolejnego ataku spamowego. (więcej…)

3 marca 2010, poniedziałek | 09:35 | Kategoria: Spam | Tagi: , , , , | 3 komentarze/komentarzy |

Zhakowano setki kont Twitter’a

Setki kont Twitter’a zaczęły rozpowszechniać dziś spamowe informacje o „utracie wagi”.

Dokładniej, użytkownicy których konta zostały zhakowane umieszczają na Twitter’ze informację “I lost 20 lbs in 2 weeks!” (straciłam/em 20 funtów w 2 tygodnie) oraz linki do strony http://tinyurl.com/yk36jnr. Jak do tej pory zliczono ich ponad 200.

Jak się okazuje ofiarami hakerów nie byli jedynie nowi użytkownicy kont. Spamerzy prawdopodobnie nie mają bezpośredniego dostępu do kont użytkowników a spam został rozesłany poprzez zezwolenie na użycie innej aplikacji.

Zatem dla osób korzystających z Twitter’a radzimy nie klikać w ukazujący się link.

Źródło: sophos.com

3 marca 2010, niedziela | 02:14 | Kategoria: Spam | Tagi: , , | Brak komentarzy |

iSpam Research Program

Kolejna spamowa aplikacja zalewająca Facebook zwana „iPad Research Program – Test It and Keep It!”.

Aplikacja zachęca użytkowników do wzięcia udziału w testowaniu nowego tableta firmy Apple. Propozycja trzeba przyznać kusząca, bo kto chciałby wydawać pięćset dolarów na coś co rzekomo można otrzymać za darmo.

Trzeba spełnić tylko spełnić 3 kroki:

1. Zostać fanem aplikacji

2. Zaprosić znajomych – rozesłać spam do innych użytkowników Facebook.

3. Zarejestrować się – Kliknąć link w przekierowujący do domeny http://tiny.cc/Zfiv0 (Reklamę PPC)

Jak widać liczba „fanów” kolejnego fałszywego programu wynosi już ponad 74 tysiące osób !!

Ciekawe czy jej autorzy zarabiają na tym równie dobrze jak autorzy nie-spamowych aplikacji?

2 lutego 2010, poniedziałek | 04:51 | Kategoria: Spam | Tagi: , , , , | Brak komentarzy |

Spam na NK

No i kolejna wiadomość o oszustach w sieci. Jak informowaliśmy kilka dni temu na Facebook pojawiła się oszukańcza aplikacja wyłudzająca pieniądze za pomocą reklam PPC. Niedawno na rodzimym portalu Nasza-Klasa wielu użytkowników zaczęło otrzymywać wiadomości spam kierujące na stronę http://odkogo.tk/ lub http://ktoskomus.tk/

Informacja owa najczęściej posiadała treść „ktos komus cos :-D !!! … :-D … !! http://odkogo.tk/ zobacz, na tej stronce podobno dla ciebie jest wiadomosc … :-) !! ” i adresowana była z konta nijakiej „Alicji Pietruszki”, która jak możemy wyczytać z jej profilu jest 30 letnim mężczyzną (sic!).

Nie wiemy czy Alicja Pietruszka jest mężczyzną czy kobietą, wiemy jednak że serwis na który kieruje nas wiadomość stara się zachęcić nas do wysłania sms’a, dzięki któremu dowiemy się od kogo otrzymaliśmy wyznanie miłości.

Oczywiście serwis istnieje tylko po to by wyłudzić od nas … 25 zł. Co możemy wyczytać w mało widocznym regulaminie!

Jakby tego było mało, właśnie w trakcie pisania tej wiadomości otrzymaliśmy kolejny spam do niejakiego Sebastiana Krzana z Częstochowy, który wydaje się być tym razem prawdziwą osobą!

Wiadomość o treści „Bon o wartości 50 PLN do wykorzystania w McDonalds  !!!! … http://mcdonald9.tk/index.php … I’m lovin’ it!” kieruje nas na stronę, która zdaje się nie mieć nic wspólnego z firmą McDonald. Strona zachęca do wysłania unikalnego linku do 20 osób w celu uzyskania bonu na zakup produktów w McDonald. Jest to kolejna strona zarabiająca za kliknięcie na reklamę PPC a przesłanie linku 20 osobom nie daje jakichkolwiek rezultatów.

Swoją drogą ciekawe czy dzięki temu braku anonimowości (i odwadze) pana Sebastiana tym razem sprawa nie będzie miała swojego finału w sądzie. Wszakże wyłudzanie pieniędzy z klikania na PPC określa się mianem „Click Fraud” a podszywanie się pod markę McDonalds i wykorzystywanie wizerunku firmy bez jej zgody jest karalne.

Zatem jeszcze raz. Uważajmy na oszustów!

2 lutego 2010, niedziela | 11:12 | Kategoria: Spam | Tagi: , , , , | 3 komentarze/komentarzy |

Fałszywa aplikacja na Facebook

Facebook zalewa pasożytnicza aplikacja informująca użytkowników o skomentowaniu zdjęcia.

Ludzie w dużej mierze nauczyli się nie ufać nieznanym załącznikom exe dołączanym niekiedy do wiadomości e-mail w skrzynkach pocztowych. Facebook jest jednak czymś stosunkowo nowym i wielu użytkowników jest wstanie uruchomić wszystko. Szczególnie gdy pojawi się informacja o tym, że ktoś skomentował nasze zdjęcie.

Mówimy o zastosowaniu sprytnej aplikacji produkcji Czeskiej my_virtual_a – informacje kontaktowe do domeny  podaje na adres inż.  George Pavlina (redakce@rodina.cz), jednak nie wiadomo czy są to dane prawdziwe.

Jak działa aplikacja?

Otóż, przychodzi do was powiadomienie, że „użytkownik X skomentował wasze zdjęcie”



Link nie prowadzi natomiast do fotografii ale tak naprawdę do adresu http://bit.ly/c4xwIz

Następnie przekierowane są dalej na adres http://www.ironbrain.net/virtual_fb/save_and_head.php

Kolejno pojawia się screen z napisem „Ups, coś poszło nie tak. Pracujemy nad rozwiązaniem problemu co stanie się tak szybko jak to możliwe. Możesz spróbować raz jeszcze”. Oczywiście jest to fałszywa aplikacja z fałszywym likiem, która kieruje nas na reklamę PPC (Czyli tzw Pay Per Click – Płać Za Kliknięcie).

Zabawne ale aplikacja skonstruowana jest w taki sposób by zapytać cię o zezwolenie na dostęp i nakłonić cię również do przesłania podobnych informacji wszystkim swoim znajomym.

W taki oto sposób rośnie przeogromna piramida naiwnych użytkowników nabijających kabzę autorom oszukańczej aplikacji. Na sam koniec dowiadują się jedynie tego, że nie było jednak żadnego komentarza do ich zdjęcia.

Żródło: michalsmrcka.cz

2 lutego 2010, środa | 08:49 | Kategoria: Spam | Tagi: , , , , , | Brak komentarzy |